Voormalig Fiat/Chrysler CEO en Ferrari-president Sergio Marchionne is op 66-jarige leeftijd overleden.

Marchionne werd onlangs geopereerd aan zijn schouder, maar na de operatie traden er complicaties op bij de Italiaan en zou hij zijn getroffen door een hersenembolie, wat er uiteindelijk toe geleid zou hebben dat Marchionne in een coma zou zijn geraakt.

Vanwege de verslechterde gezondheid van Marchionne voerden de Fiat/Chrysler Group en Ferrari afgelopen weekend al de nodige wijzigingen door in de top van het management. In een persverklaring werd er gemeld dat Marchionne niet meer in staat zou zijn om zijn werkzaamheden te vervolgen, waarop werd besloten dat voormalig Jeep-topman Mike Manley de nieuwe topman van Fiat/Chrysler zou worden. Bij Ferrari wordt John Elkann de nieuwe voorzitter, en zal voormalig Philip Morris-voorzitter Louis C Camilleri worden voorgedragen als de nieuwe CEO. In een nieuwe voorklaring heeft Elkann, kleinzoon van voormalig Fiat-baas Gianni Agnelli, woensdag bekendgemaakt dat Marchionne is overleden.

VADER, VRIEND EN GROOTS LEIDER

“Waar we al voor vreesden is helaas werkelijkheid geworden. Sergio Marchionne, echtgenoot en vriend, is niet meer onder ons,” aldus Elkann. “De beste manier om zijn gedachtengoed te eren is om verder te bouwen op wat hij ons heeft achtergelaten. De menselijke waarden van verantwoordelijkheid en openheid verder ontwikkelen, iets waarin hij een kampioen was. Mijn familie en ik zullen hem voor altijd dankbaar zijn voor wat hij heeft gedaan. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Manuela en zijn zoons, Alessio en Tyler.”

Ook Formule 1-baas Chase Carey reageerde op het overlijden van Marchionne, die als Ferrari-topman altijd sterk betrokken was bij de gesprekken over de toekomst van de sport: “Sergio was een groots leider, niet alleen in de Formule 1 en de auto-industrie, maar in de zakenwereld in het algemeen. Hij stond met veel passie, energie en inzicht aan het roer en inspireerde iedereen om hem heen. Zijn bijdragen aan de Formule 1 zijn onmetelijk. Hij was een echte vriend van ons allemaal, en zal gemist worden.”

SUCCESVOL IN DE FORMULE 1EN VER DAARBUITEN

Marchionne stond sinds september 2014 aan het roer van Ferrari als opvolger van Luca di Montezemolo. De Italiaan was ondanks zijn drukke agenda altijd nauw betrokken bij het Formule 1-team, en zorgde er twee maanden na zijn aanstelling al voor dat Marco Mattiacci na amper een jaar de laan uit werd gestuurd en Maurizio Arrivabene de nieuwe teambaas werd van Ferrari.

Met Marchionne aan het roer werden er een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd binnen het team van Ferrari, met als gevolg dat de renstal de dominantie van Mercedes heeft weten te doorbreken en dit jaar een grote kans maakt op zowel het rijderskampioenschap als de constructeurstitel, twee titels die Ferrari sinds respectievelijk 2007 en 2008 niet meer naar Maranello heeft weten te halen. Ook was Marchionne groot fan van Ferrari-junior Charles Leclerc, die dit jaar als F1-debutant indruk maakt bij het team van Alfa Romeo-Sauber, een deal waar Marchionne eveneens bij betrokken was.

Marchionne was altijd zeer actief tijdens de besprekingen over de toekomst van de Formule 1, maar ook buiten de Formule 1 was de Italiaan zeer succesvol. Sinds 2004 stond Marchionne als CEO aan het roer van Fiat. Onder zijn hoede fuseerde het Italiaanse bedrijf met het Amerikaanse Chrysler, en wist hij beide bedrijven weer succesvol te maken.

(bron: https://www.rtlgp.nl/item/188531/voormalig_ferrari_president_sergio_marchionne_66_o)