Een occasion kopen Hier moet u op letten bij aanschaf van een gebruikte auto

Wanneer u een splinternieuwe auto koopt, bent u ervan verzekerd dat alles in topconditie verkeerd. De motor, de carrosserie, de bekleding… maar hoe zit dat bij een occasion? Wat hebben de jaren of het aantal kilometers met de auto gedaan en hoe weet u zeker dat u na aanschaf niet direct stil komt te staan? We geven u graag wat tips, zodat u met een gerust hart kunt rijden.

Kijk of alle gegevens kloppen

Tegenwoordig kunt u al een hoop te weten komen over een auto door het kenteken in te voeren op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). U krijgt dan vrijwel direct een lijst te zien met het bouwjaar, de APK-datum, technische specificaties, of de auto als gestolen geregistreerd staat en ga zo maar door. Een mooie eerste stap voor u als u een auto op het oog hebt!

Als u vervolgens de auto in de showroom gaat bekijken, is het belangrijk dat u controleert of het VIN, het zogenoemde voertuigidentificatienummer, op het kentekenbewijs overeenkomt met het nummer op de motorkap of onder de voorruit.

Ook kunt u nagaan of de kilometerstand van de auto klopt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen aan de hand van de Nationale Autopas (NAP). Heeft de verkoper geen NAP? Dan kan het zijn dat de kilometerstand is teruggedraaid. Dat is strafbaar, maar gebeurt helaas nog steeds. Tot slot kunt u de onderhoudshistorie van de auto controleren. Vraag naar de onderhoudsboekjes en bekijk of alles goed is bijgehouden en netjes is afgestempeld. Als dit niet het geval is, kunt u niet zeker weten of de auto wel goed onderhouden is.  

Controleer de auto van boven tot onder

Als alles op de papieren klopt, is het tijd om de auto zelf onder de loep te nemen! Hier kunt u uitgebreid de tijd voor nemen, u staat namelijk op het punt een auto te kopen en dat doet u niet iedere dag. Controleer op krassen, deuken, roestplekken, slijtage en lekkage. Niet alleen aan de buitenkant, maar overal waar u bij kunt komen! Vergeet ook de naden niet en kijk of achterklep en de deuren nog goed in de carrosserie staan. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat de auto in het verleden (ernstige) schade heeft gehad. En zit er nog genoeg profiel op de banden?

Het belangrijkste is natuurlijk de motor. Daar rijdt de auto namelijk op! Een slechte motor zorgt voor veel reparaties en pijn in de portemonnee. Natuurlijk kunt u de motor niet gaan demonteren om te onderzoeken of er iets scheelt, maar een kritische blik is altijd goed. Kijk of de motor schoon is. En niet alleen voor, maar ook na de proefrit! Een schone motor na een rit is altijd een goed teken.

Controleer ook de binnenkant van de auto. Check de bekleding, het dashboard en kijk of de accessoires nog goed werken. Zo bent u een stuk zekerder van een veilige keuze!

Met Kia Top Selectie zit je altijd goed

Slide Kijk dan bij occasions uit de Kia Top Selectie! Snel leverbaar en al helemaal voor u gecontroleerd. Gewoon zeker zijn van kwaliteit?

Bekijk hier onze goedgekeurde pre-owned selectie

Hulp nodig?

Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op.

Chat
Snel contact

Webcare
@FrankVanemanAutomotive

Youtube
@FrankVanemanAutomotive